ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (ΦΙΣΚΑΡΔΟ)

         
 

Είναι το πιο μεγάλο νησί των Ιονίων νησιών. Το όνομα της (κατά μία εκδοχή) το πήρε από τον Αθηναίο Κέφαλο, που εγκαταστάθηκε στο νησί. Κατοικήθηκε κατά την νεολιθική εποχή (3000 π.Χ.). Πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με τον Οδυσσέα, γιατί οι κάτοικοι ήταν υπήκοοί του. Στην συνέχεια, το νησί ακολούθησε την τύχη και της υπόλοιπης Ελλάδας, κατεληφθέν από τους Ρωμαίους (1π.Χ. αι). Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ήταν μία από τις 64 επαρχίες του κράτους. Την εποχή της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους σταυροφόρους καταλαμβάνεται από τους Νορμανδούς σταυροφόρους και λεηλατείται. Ακολούθησαν οι κυριαρχίες της σικελικής οικογένειας Ορσίνι και της ιταλικής οικογένειας Τόκοι μέχρι την κατάλυση του βυζαντινού κράτους από τους Τούρκους για να υποταχθεί κι αυτή στα μέσα του 15ου αιώνα. Από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, το νησί ενετοκρατείται για να ακολουθήσει η κυριαρχία πρώτα των Γάλλων και μετά των Άγγλων και να ενωθεί επιτέλους με την Ελλάδα το 1864.

Το Φισκάρδο ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες "Πάνορμος" που σημαίνει "όρμος πάντα κατάλληλος για άραγμα". Αν και είναι πολύ γνωστό μέρος με έντονη τουριστική ζωή, κάπου θα βρούμε να αράξουμε. Στο Φισκάρδο ανακαλύφθηκαν ίχνη οικισμού παλαιολιθικής εποχής (δηλαδή 50.000 χρόνια π.Χ.). Την ονομασία του την οφείλει στον Νορμανδό ιππότη Ροβέρτο Γυϊσκάρδο που κατέκτησε την Σικελία. Το μέρος είναι χαρακτηρισμένο ως ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το Φισκάρδο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του ναυτικού ποιητή Καββαδία.

Οι Κεφαλλονίτες είναι λαός με μουσική παράδοση. Από τους Ληξουριώτες ξεκίνησε η "αριέττα" (μικρό τραγούδι) που τραγουδιέται σύμφωνα με την ακουστική αντίληψη των τραγουδιστών. Να μην ξεχάσουμε να δοκιμάσουμε τις ξεχωριστές γεύσεις της κεφαλλονίτικης κουζίνας που είναι, τυρόπιτα αυγοκοφτή, σουπιές με σέλινο και ντομάτα, φέτα με σκορδομεζέ, πατατοσαλάτα με φακές, τσιγαρίδια, πολυσπόρια ή μπουρμπουρέλια, ένα έδεσμα που έρχεται κατ' ευθείαν από την αρχαιότητα, αλιάδα (σκορδαλιά) και όλες τις κεφαλλονίτικες πίτες με βασίλισσα την κρεατόπιτα.

 
 

 

περισσότερα...

 
 

Επιστροφή

 
 

Copyright © 2005 Micro