ΛΕΥΚΑΔΑ

         
 

Το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου. Θεωρείτο ότι ήταν χερσόνησος και ότι με τεχνητό κανάλι έγινε νησί και χωριζόταν από την ηπειρωτική Ελλάδα με αβαθή πόρο. Το όνομα "Λευκάς" το πήρε από την πόλη Λευκάς που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι την αρχαία εποχή.

Ο Ιστορικός Θουκυδίδης αναφέρεται στη διώρυγα και γράφει ότι δι' αυτής έπλευσε ο Αθηναίος στρατηγός Ασώπιος εις Νήρικον. Ο Αριστοτέλης στα "Πολιτικά" του αναφέρει ότι, το πολίτευμα των Λευκαδίων ήταν Δημοκρατικό. Το 197 π.Χ. η Λευκάδα περιήλθε στους Βενετούς που το 1300 έκτισαν το φρούριο Αγία Μαύρα. Αυτήν την ονομασία την πήρε από το εκκλησάκι Αγία Μαύρα που είναι μέσα στο Φρούριο. Το 1479 μ.Χ. κατελήφθη από του Τούρκους, που πούλησαν ευτελέστατα στα σκλαβοπάζαρα πολλούς Λευκάδιους. Διακόσια χρόνια μετά και προς το τέλος του 17ου αιώνα οι Βενετοί επανάκτησαν το νησί για να το κρατήσουν επί ένα αιώνα οπότε καταλήφθηκε από τους Φράγκους. Το 1810 Αγγλικές δυνάμεις με 500 Έλληνες κατέλαβαν το νησί που παρέμεινε υπό Αγγλική κατοχή μέχρι το 1864, οπότε μετά των άλλων νησιών του Ιονίου ενώθηκε με την μητέρα Ελλάδα.

Η Λευκάδα είναι μια όμορφη πόλη με πολλούς λιθόστρωτους δρόμους και με σπίτια που ως επί το πλείστον είναι ξύλινα. Οι εκκλησίες του Αγ. Σπυρίδωνα, του Αγ. Νικολάου και του Παντοκράτορα είναι ένα κόσμημα. Η τελευταία χτίστηκα από τους Ενετούς το 1684. Να επισκεφτούμε τις εκκλησίες του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Μηνά για να θαυμάσουμε τις εικόνες που ζωγράφισαν ο μεγάλος ζωγράφος Παναγιώτης Δοξαράς και ο γιος του Νικόλαος.

Τον Αύγουστο γίνονται στην πρωτεύουσα την Λευκάδα οι πολύ γνωστές "Γιορτές λόγου και Τέχνης" και η πόλη ζει σε έντονους ρυθμούς. Ένα ωραίο φαγητό που κάνουν οι ψαράδες είναι μια ψαρόσουπα με πολλές πατάτες και λίγο ζουμί. Κρασί να ζητήσετε το ντόπιο βαρελίσιο (κοκκινέλι). Να μην ξεχάσουμε να φάμε λουκάνικα και φακές Εγκουβής.

 
 

 

περισσότερα...

 
 

Επιστροφή

 

 

Η Εταιρεία μας    Τα Σκάφη μας  •  Νησιά & Λιμάνια    Πως θα Έρθετε  • Ναυτικές Πληροφορίες Επικοινωνία

                Copyright © 2005 Spyridon Mikroulis