ΠΑΞΟΙ - ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

         
 

Παξοί

Στην αρχαία του νησιού ονομασία Παξοί συμπεριλαμβανόταν και το νησί Αντίπαξος. Σύμφωνα με τη μυθολογία τους Παξούς απέσπασε από την Κέρκυρα ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας για να μείνει η αγαπημένη του Αμφιτρίτη, σε ένα μοναχικό και όμορφο μέρος. 

Οι Παξοί αναφέρονται στην ιστορία για την ναυμαχία που έγινε το 229 π.Χ. στο πέρασμα Παξών-Αντίπαξων. Κατ' αυτήν οι Ιλλύριοι πειρατές μαζί με τους Ακαρνάνες, νίκησαν την συμμαχία των Κερκυραίων και Αχαιών. Επίσης, στην περιοχή των νήσων, το 1537, έγινε και η "ναυμαχία των Παξών". Σ' αυτήν ο ενωμένος στόλος του βασιλείου της Νεαπόλεως, των Ενετών και του Πάπα, υπό τον ναύαρχο Ανδρέα Ντόρια, καταναυμάχησε μοίρα του Τουρκικού στόλου.  

Το νησί  είναι κατάφυτο από ελιές, που φθάνουν σχεδόν μέχρι την θάλασσα, δίνοντας του άλλο χρώμα. Παράγει το καλλίτερο λάδι στα Ιόνια νησιά. Είναι ένας παράδεισος για τους περιπατητές.

Είναι γεμάτο από παραλίες με άμμο και βότσαλα ή μόνον βότσαλα. Έτσι, πάντα υπάρχει κάποια ήρεμη ακτή να απολαύσουμε το μπάνιο. Λάκκα, Γάιος και Λογγός τρία πολύ γραφικά λιμανάκια που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Οι δυτικές ακτές των Παξών είναι απότομες και τραχές. Παρουσιάζουν πολλά σπήλαια (γκράβες τα λένε οι ντόπιοι) και γραφικότατες αψίδες και θόλους. Εδώ είναι και η πολύ ωραία παραλία Αχάϊ με πέτρες και βράχια. Το νησί φημίζεται για τις άγριες αυτές του ομορφιές, που το έχουν κάνει γνωστό διεθνώς.

 

Αντίπαξοι

Μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα, το νησί παρέμενε ακατοίκητο. Με την έξοδο των Σουλιωτών από τον τόπο τους, μερικές οικογένειες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ. Έτσι, έδωσαν ζωή στο νησί.

Το νησί είναι κατάφυτο από αμπέλια. Εδώ, παράγεται ένα γευστικότατο κόκκινο κρασί, που θα βρούμε και στους Παξούς, μόνο που είναι λίγο ακριβό. Πάντως, δύο έως τρία ποτηράκια αρκούν για να μας πάνε στον έβδομο ουρανό. Η άμμος στην παραλία είναι λεπτή σαν αλεύρι. Έξω θα βρούμε και δύο ταβέρνες.

 
 

 

περισσότερα...

 
 

Επιστροφή

 
 

 

 

 

 

Η Εταιρεία μας    Τα Σκάφη μας  •  Νησιά & Λιμάνια    Πως θα Έρθετε  • Ναυτικές Πληροφορίες Επικοινωνία

                Copyright © 2005 Spyridon Mikroulis