ΠΡΕΒΕΖΑ

         
 

Στη θέση της κτίστηκε το 290 π. Χ. από τον βασιλέα Πύρρο της Ηπείρου, η πόλη Βερενικία ή Βερενίκη. Όταν καταστράφηκε από τους Βούλγαρους η ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ το 1065, ιδρύθηκε η σημερινή Πρέβεζα που γνώρισε μεγάλη ακμή. Πρώτοι κατέλαβαν την πόλη οι Φράγκοι και μετά οι Τούρκοι, που έφτιαξαν Ναύσταθμο και ναυπηγείο. Μετά ήρθε η σειρά των Βενετών που, αφού την κατέλαβαν πολλές φορές από τους Τούρκους, τελικά την οχύρωσαν στις αρχές του 18ου αιώνα. Οι Βενετοί την διατήρησαν μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα για να περιέλθει στους Γάλλους για ένα μόνο χρόνο. Οι τελευταίοι την έχασαν από τον Αλή Πασά. Τελικά η πόλη απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό το 1912.

Είναι γραφική πόλη με νησιωτικό χρώμα. Επειδή ήταν πολλά χρόνια υπό Βενετοτουρκικό ζυγό, έχει ρυμοτομία αυτού του τύπου, με στενούς και καμπυλωτούς δρόμους. Διαθέτει ιαματικά λουτρά που είναι κατάλληλα για ρευματισμούς και αρθριτικά. Το καλοκαίρι διοργανώνεται φεστιβάλ με φολκλορικούς χορούς. Τον Αύγουστο είναι η "Γιορτή της σαρδέλας" που θα την φάμε ψητή στα κάρβουνα. Είναι μια υπέροχη γεύση κατάλληλη για κρασί. Τα τελευταία χρόνια στην Πρέβεζα, έχει αυξηθεί πολύ το yachting .

Να μην ξεχάσουμε να φάμε κέφαλο ανοιγμένο στη μέση και στεγνωμένο στον ήλιο, που είναι μια νοστιμιά από τις λίγες. Άλλωστε είναι και η σπεσιαλιτέ τους. Ο τρόπος παρασκευής λέγετε "πετάλι". Η εποχή που φτιάχνεται το πετάλι είναι Ιούλιος και Αύγουστος και μάλιστα όταν είναι μπλε ο κέφαλος. Να ζητήσουμε άσπρο κρασί από βαρέλι. Είναι πολύ καλό.

 
 

 

περισσότερα...

 
 

Επιστροφή

 
 

 

 

 

 

Η Εταιρεία μας    Τα Σκάφη μας  •  Νησιά & Λιμάνια    Πως θα Έρθετε  • Ναυτικές Πληροφορίες Επικοινωνία

                Copyright © 2005 Spyridon Mikroulis